Karnival bahasa Kadazandusun peringkat Negeri 2-3 mei ini

0
417
Ewon bergambar bersama ahli MGGBKKB selepas kunjungan itu.

KOTA KINABALU: Karnival Bahasa Kadazandusun Peringkat Negeri Sabah akan diadakan selama dua hari bermula 2 Mei ini, di Dewan SMK Pekan II, Kota Belud.

Karnival tersebut merupakan anjuran bersama Majlis Guru-Guru Bahasa Kadazandusun (MGGBKKB) Kota Belud dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah Kota Belud dan akan dirasmikan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Ewon Benedick.

Antara pengisian karnival tersebut ialah pertandingan menulis esei, sajak, bercerita, menyanyi, persembahan gong serta pakaian tradisi terbaik dengan kelancaran berbahasa ibunda Kadazandusun.

“Karnival ini merupakan acara tahunan di Kota Belud selama ini dan saya berbangga kerana ianya kini dianjurkan di peringkat negeri melibatkan penyertaan beberapa daerah lain. Saya konsisten menyokong karnival ini sejak tahun 2014 dan berharap ia dapat memperkasakan penguasaan dan pembudayaan bahasa ibunda selain penguasaan bahasa kebangsaan dan antarabangsa di kalangan para pelajar,” kata Ewon.

Beliau berkata demikian semasa menerima kunjungan hormat daripada MGGBKKB yang diketuai oleh Catherine Benjamin pada Isnin (hari ini).

Dalam kunjungan tersebut, Ewon turut berbincang mengenai insiatif-inisiatif memperkasakan program pembelajaran dan pengajaran subjek Bahasa Kadazandusun termasuk menghantar guru-guru mengikuti pengajian peringkat sarjana di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Perak.

Dalam kunjungan itu juga, Ewon menyampaikan sumbangan daripada peruntukan touchpoints menteri sebanyak RM22,500 untuk membiayai penganjuran karnival tersebut.-pr/BNN