KOTA KINABALU: Penduduk Kg Bautu, Kg Kapuron, dan Kg Gambaron di Telupid Sabah tidak berpuas hati dengan cara bekalan makanan diedarkan dan mahu SPRM menyiasat yang mengantongi 70% daripada peruntukan bagi isi rumah miskin.

Mereka menerima 5kg beras, 1 beg tepung dan 2 pek mi Maggie dari kerajaan Sabah bernilai RM23.00, bukan RM100.00 seperti yang dijanjikan.

Mereka mengesyaki topi buruk dari pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) telah menyerap bajet.

Laporan ini diterima selepas jurucakap ahli Malaysian Corruption Watch (MCW), Peter John Jaban (gambar)mengeluarkan  peringatan agar masyarakat memantau serta melaporkan peruntukan bantuan makanan itu, untuk menghentikan rasuah dan penyalahgunaan kuasa sama seperti rasuah sementara agensi-agensi kerajaan mengedarkan jutaan ringgit bantuan daripada Pakej Rangsangan COVID19 yang diumumkan oleh kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Negeri.

Peringatan ini dibuat oleh Peter John kelmarin (1 April 2020) berkata, Malaysian Corruption Watch ( Sarawak) ingin mendorong rakyat Sarawak dan Sabah untuk melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya mereka melihat rasuah dan salahguna wang kerajaan.

Sementara itu President MCW, Haji Jais Abdul Karim menyambut baik usaha pengawasan warga negara ini dan mengatakan lebih banyak tindakan dapat dilakukan untuk memastikan akauntabiliti dan transparansi.

SPRM kini menyiasat dakwaan kebocoran bantuan makanan oleh Kerajaan Negeri Sabah. Penyiasatan dijalankan selepas mesej dan gambar tular di media sosial yang mendakwa bahawa bantuan makanan di setiap DUN nilainya kurang daripada RM100 yang diperuntukkan.

Pengarah SPRM Sabah, Encik Karunanithy Y Subbiah berkata siasatan ke atas isu aduan barangan bantuan sedang dilaksanakan.

“Kita perlu mencari gambar yang telah diedarkan di media sosial mengenai bantuan makanan kurang daripada RM100 yang disediakan oleh kerajaan negeri di setiap dewan negeri.

“SPRM Sabah telah menerima maklumat mengenai isu itu dan satu pasukan khas telah ditubuhkan untuk siasatan”, tegasnya.-pr/BNN