KOTA KINABALU :.  Penduduk Papar dan Penampang mendapat tamparan besar ketika ketua Menteri, Shafie Apdal, memilih untuk pergi ke Papar untuk mengumumkan bahawa empangan Papar / Kaiduan yang dibenci akan tetap dilaksanakan. Ia juga penghinaan kepada semua ADUN Wanita yang dipilih, Senator dan Ahli Parlimen Warisan, Datuk Darell Leiking. Ini bakal menyaksikan bahawa rakyat Papar dan Penampang akan menghukum Warisan dan sekutunya dalam pilihan raya negeri akan datang.

Ini juga merupakan pernyataan bahawa Warisan bersedia melepaskan kerusi DUN Limbahau, Moyog, Kapayan dan Kawang untuk meraih keuntungan lain.

Pemimpin Warisan seperti Shafie dan Menteri, Datuk Peter Anthony, telah berusaha membenarkan empangan tersebut dengan mengatakan bahawa Sabah memerlukan lebih banyak bekalan air. Cara tergesa-gesa di belakang tabir untuk meluluskan empangan Papar tanpa Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) dan pelantikan kontraktor dari China yang berkaitan dengan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion yang kontroversi adalah tingkah laku pemerintah yang mengejutkan.

Bagaimanakah kos awal RM2 bilion untuk empangan Papar telah meningkat menjadi RM3 bilion? Bagaimana kerajaan akan membayar empangan ini? Siapakah penerima RM3 bilion ini? Ada persoalan penting yang enggan dijawab oleh pemerintah Warisan.

Bagi bekalan air, adalah fakta yang diketahui bahawa kadar NRW (Air Bukan Hasil) adalah 50%. Ini bermakna hampir 50% air hilang dalam sistem penyaluran air seperti paip pecah dan pam yang rosak. Ini bermaksud bahawa 50% air yang akan dihasilkan oleh empangan Papar juga akan hilang kerana paip pecah dan pam rosak.

Namun, pemerintah Sabah telah memperuntukkan sejumlah RM7.90 juta untuk NRW pada tahun 2020. Sebaliknya, jika kerajaan berniat benar untuk membekalkan air, sekurang-kurangnya RM300 juta setahun mesti diperuntukkan untuk mengurangkan NRW sehingga kita mencapai standard antarabangsa sekitar 20%. Sekiranya kita tidak melabur dalam pengurangan NRW, maka lebih banyak air kita akan terbuang kerana NRW.

Mengapa pemerintah Warisan menjadikan Empangan Kaiduan / Papar sebagai pilihan pertama bekalan air mereka?-

Edward Dagul
Anak jati, Kampung Nagapas
Timbalan Presiden, SAPP