KOTA KINABALU: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) ingin mengucapkan tahniah dan selamat datang kepada pembesar suara baru, lima menteri negeri yang baru, 18 pembantu menteri dan enam ADUN yang dilantik yang mengangkat sumpah jawatan hari ini.

Dari kalangan barisan parti, STAR mempunyai seorang menteri baru iaitu Datuk Ellron Angin yang akan mengawasi Kementerian Belia dan Sukan sementara empat yang lain termasuk ADUN tunggal kami, Flovia Ng telah dilantik sebagai penolong menteri.

Secara peribadi, saya ingin mengalu-alukan rakan saya, Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, yang telah dilantik sebagai salah satu daripada enam ADUN yang dicalonkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor.

Saya yakin barisan baru ini yang merupakan gabungan pemimpin baru dan berpengalaman dapat membawa Sabah kembali ke arah menuju negara yang sejahtera.

Malangnya, pelantikan ini juga merangkumi setiausaha PAS Sabah Aliakbar Gulasan sebagai salah satu daripada enam ADUN yang dicalonkan dan kenyataan ini telah membuka kerajaan negeri sekarang untuk kritikan dan ejekan daripada penentangan tersebut.

STAR tetap teguh pada prinsipnya bahawa mana-mana pihak yang cita-citanya tidak sesuai dengan nilai-nilai dan kepekaan pelbagai budaya Sabah harus ditolak dan ditolak.

Pemimpin PAS berkali-kali mengeluarkan kenyataan yang mengecewakan perasaan dan sentimen Sabah yang berbilang budaya dan pelbagai agama. Rakyat Sabah tidak memerlukan parti politik untuk mengajar mereka mengenai perpaduan antara agama. Sabah adalah contoh penyatuan pelbagai agama dengan negara jiran kita, Sarawak.

Pernyataan ini bagaimanapun tidak boleh ditafsirkan sebagai serangan terhadap keperibadian Aliakbar. Saya menyedari bahawa dia secara terbuka tidak bersetuju dengan kenyataan pemimpin PAS baru-baru ini ketika yang terakhir membuat komen yang salah dan sensitif mengenai Alkitab di parlimen. Komen itu sangat menyinggung perasaan orang Kristian di Sabah dan Sarawak dan Aliakbar, sebagai Sabahan, bersentuhan dengan kenyataan Sabah.

Walaupun begitu, saya ingin menekankan bahawa pelantikan ADUN yang dicalonkan adalah hak utama ketua menteri. Aliakbar adalah ADUN yang dilantik tanpa tugas menteri. Dia belum dilantik ke Kementerian Hukum dan Hal Ehwal Anak Negeri seperti yang dikhabarkan oleh DAP dan Warisan.

Oleh itu, saya menggesa semua anggota STAR dan masyarakat umum untuk tetap tenang dan tidak menyerah pada ejekan dan penghinaan yang dilemparkan oleh pihak lawan. Bermain politik sepanjang masa tidak akan membawa kita ke mana-mana.

Marilah kita menjadi warganegara yang bertanggungjawab yang melihat segala sesuatu dari semua sudut, bukan hanya kita sendiri. Kita ada banyak kerja yang harus dilakukan dan politik harus disekat sekarang atau kalau tidak, kita akan berakhir seperti kerajaan negeri sebelumnya; tiada ceramah tindakan sahaja.

– Datuk Jeffery Kitingan, Presiden Solidarity Tanah Airku (STAR)