TYT tidak berkuasa lucut jawatan Musa- Ligunjang

0
656
Datuk James Ligunjang-legalandprudent.blogspot.com
Datuk James Ligunjang-legalandprudent.blogspot.com

KOTA KINABALU: Apabila Tuan Yang Terutama (TYT) melantik Tan Sri Musa Aman sebagai Ketua Menteri dengan Menteri-menteri Kabinetnya ia telah mengesahkan Kerajaan Sabah.

Dalam kenyataan akbar, datuk James Ligunjang bekas Ahli Dewan Undangan (ADUN) Petagas berkata ia tidak boleh dikatakan bahawa pelantikannya adalah haram dan tidak sah kerana pada masa bersumpah pada 10 Mei, 2018, Tan Sri Musa mempunyai majoriti wakil rakyat dengan dia dan tanpa sesiapa yang melompat.

“TYT, setelah bersumpah dalam Ketua Menteri dan Kabinet Negerinya, telah membentuk kerajaan yang sah. Dia tidak mempunyai kuasa untuk memecat atau memecat Ketua Menteri yang ada. Kuasa terletak pada Dewan Undangan melalui undi tidak percaya.”

“Dengan memecat Tan Sri Musa dan menggantikan Ketua Menteri yang baru adalah sama seperti merompak kuasa Dewan Perhimpunan untuk menghapuskan Ketua Menteri. Persoalannya timbul, bagaimana jika esok Tan Sri Musa Aman mempunyai 32 lagi nama yang mengaku kesetiaan mereka; adakah TYT akan melantik Tan Sri Musa Aman sebagai Ketua Menteri lagi?”

“Mana-mana pihak menuntut kepada jawatan Ketua Menteri terlebih dahulu mendapat pengesahan DUN melalui undi keyakinan yang diberikan dalam Perlembagaan Negeri dengan TYT yang mempunyai kebebasan untuk melantik seorang ketua baru yang dalam penghakimannya mendapat keyakinan majoriti wakil rakyat yang dipilih. Itulah cara ia berfungsi dalam demokrasi yang mantap dan matang.”

“TYT dalam pandangan saya telah menyeberangi sempadan kuasa budi bicaranya dan harus membatalkan pelantikannya yang kedua tanpa keputusan undi keyakinan di Dewan Undangan Negeri dan untuk mengelakkan memanjangkan krisis perlembagaan yang timbul daripada pelantikan Ketua Menteri ke-2.”-pr/BNN