KOTA KINABALU: Tidak ada niat mulia oleh Tun Mahathir Mohamad untuk mahu menjadikan Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri seterusnya dan Anwar Ibrahim dan Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, Presiden Parti Solidariti Tanah Airku, dalam kenyataan media mengenai perkara itu berkata iini adalah tipu daya untuk tidak hanya berusaha menjatuhkan pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi untuk menyekat Anwar Ibrahim daripada menjadi PM.

Orang Sabah tidak boleh terpikir memikirkan idea ini berasal dari tempat yang bagus. Mahathir putus asa dan bermain-main dengan rakyat Sabah, menggunakannya sebagai alat dalam usaha menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional dan menolak Anwar sebagai perdana menteri, katanya

Menurutnya ini juga dengan motif tersembunyi untuk mencegah wakil rakyat parti Warisan Shafie meninggalkan parti dan menjatuhkan kerajaan Sabah.

” Rakyat juga harus menyedari bahawa Mahathir telah mengingkari janjinya berkali-kali, membalikkan keputusan dan membuat banyak keputusan. Mengapa dia berbeza dengan yang satu ini?”

Anwar tidak menjadi perdana menteri dalam menunggu lama dan tidak masuk akal bahawa Mahathir mahu Shafie menjadi Perdana Menteri seterusnya dan Anwar dan Mukhriz Mahathir menjadi timbalannya.

Sekiranya Mahathir tulus dalam niatnya, dia hanya akan menyerahkan tongkat itu kepada Anwar dan bukannya cadangan yang lebih mirip rancangan penggantian untuk anaknya, Mukhriz, kata Jeffery.

” Lebih-lebih lagi, adalah tidak masuk akal bagi Mahathir untuk mencadangkan seseorang untuk jawatan PM dari Warisan, sebuah parti yang bahkan bukan merupakan sebahagian daripada Pakatan Harapan.”

” Sudah jelas bahawa Mahathir mengecam Anwar Ibrahim kerana tidak setuju untuk menjadikannya PM untuk kali ketiga dan dia melepaskan kemarahannya dengan mencadangkan PM dari Sabah tanpa mengira sama ada orang yang dicadangkan itu adalah bahan perdana menteri atau tidak.”

” Nampaknya pengumumannya bahawa pemimpin PH Plus sebulat suara bersetuju untuk menjadikan Shafie PM bertentangan dengan kenyataan pemimpin DAP dan Amanah yang mengatakan mereka belum memutuskan perkara itu. Ia juga mengabaikan PKR dan Anwar.”

Menurut Jeffery pemerintahan Pakatan selama hampir dua tahun di bawah Mahathir terus-menerus dihantui oleh ketegangan politik di kalangan pemimpinnya, antara Mahathir dan Anwar.

Rakyat sudah muak dengan kisah Mahathir-Anwar, drama dan politik yang tidak berkesudahan. Mahathir perlu menghentikan permainan politik ini, menggunakan orang sebagai bidak dan sentiasa bersekongkol menentang pesaingnya, katanya lagi.

” Dia harus memperhatikan nasihat Agong untuk menghentikan kekacauan politik dan mengutamakan rakyat yang menghadapi ancaman berkembar dari pandemi dan perlambatan ekonomi Covid-19.”

” Rancangan untuk menjadikan Shafie sebagai Perdana Menteri juga merupakan satu skema otak kecil untuk mendapatkan kembali Najib Razak.”

” Nampaknya Mahathir telah mengabaikan bagaimana proses demokrasi berjalan.”

” Walaupun DAP menguasai kerusi terbanyak, mencari jawatan Perdana Menteri tidak mungkin menjadi agenda mereka. Sekurang-kurangnya tidak di permukaan.”

” Namun, Mahathir jelas menghina Mat Sabu yang mempunyai 11 Ahli Parlimen dan dia telah dipintas oleh Shafie yang hanya memerintah 9 Ahli Parlimen. Adakah ini bermakna Mat Sabu kurang berupaya dan tidak mempunyai kualiti kepimpinan atau 11 MP dari Amanah tidak relevan?”

” Bahkan GPS di negara jiran di Sarawak yang mempunyai 18 anggota Parlimen menyuarakan rasa terkejut mereka dengan tindakan ini untuk menjadikan Shafie PM, yang menyebutnya fantasi dan jenaka abad ini.”

” Semua yang dilakukan oleh Mahathir dihubungkan dengan motif politik, kerakusan untuk mendapatkan kuasa atau pembalasan.”

” Rakyat Sabah ingat bagaimana Mahathir memperlakukan Sabah semasa pertama kali menjadi PM. Dia benar-benar meninggalkan Sabah ketika PBS berkuasa, hanya kerana berada di pembangkang.”

” Mengabaikan adalah satu perkara tetapi dia benar-benar meninggalkan orang Sabah, menyekat semua dana pembangunan, meninggalkan Negara dalam keadaan yang teruk.”

” Rakyat Sabah juga tidak melupakan IC Projek yang sehingga hari ini Mahathir menafikan mempunyai tangan. Walau bagaimanapun, rakyat mengetahui rahsia terbuka ini.”

” Memang benar bahawa Mahathir dan Shafie bertutur dalam bahasa yang sama kerana kedua-duanya adalah pembela pendatang tanpa izin. Kerajaan Sabah di bawah Shafie kini mempunyai dasar pendatang tanpa izin dan meminggirkan rakyat Sabah yang tulen.”

” Sekiranya Shafie menjadi PM, pintu-pintu banjir akan terbuka luas untuk pendatang tanpa izin, yang membolehkan banyak lagi menjadikan Sabah sebagai rumah mereka.”

Sayangnya ada yang sudah menjadi bagian dari sistem ini, melaksanakan dasar yang tidak mesra pendatang asing, kata Jeffery.

Rakyat Sabah harus bangun dan menyedari semakin lama Warisan berkuasa, semakin besar masalah yang berkaitan dengan pendatang tanpa izin. Sekiranya dia menjadi PM, tidak hairanlah jika pendatang tanpa izin berkeliaran di seluruh Malaysia.

Cukup berkeliling bandar Kota Kinabalu dan anda akan melihat semakin ramai pengawal dan gelandangan.

Mereka yang tinggal di jalanan tidak benar-benar mematuhi undang-undang, di mana sampah adalah sifat kedua. Bandar KK tidak pernah lebih kotor terutamanya pasar basah pusat di mana bau di udara bergerak jauh dan jauh. Yang lebih teruk di Semporna sehingga dilabel oleh pelancong asing sebagai “kotoran paling kotor di dunia” dan videonya disiarkan di seluruh dunia.

Menjadikan Shafie sebagai Perdana Menteri akan menimbulkan malapetaka bagi semua rakyat Sabah yang tulen di tanah mereka sendiri.

Shafie lambat bertindak dalam memulihkan ekonomi, menyediakan persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan pekerjaan, menarik pelabur dan membawa perkembangan sosio-ekonomi ke Sabah. Selain merasmikan dan memotong pita projek yang dilakukan oleh kerajaan BN sebelumnya, dia tidak banyak menunjukkan selama 2 tahun memegang jawatan sebagai CM,  tegas Jeffery.

Shafie bahkan tidak mampu menjalankan Sabah dengan betul, namun Mahathir mahu dia mengurus seluruh negara, satu langkah yang semata-mata politik untuk memeriksa pasangan Anwar.

Rakyat Sabah mesti menyedari bahawa Tun Mahathir dan Shafie menarik perhatian, memperlakukan rakyat Sabah sebagai boneka dalam selera mereka untuk berkuasa.

Mereka berdua begitu sibuk bersekongkol menentang Perdana Menteri sekarang dan memastikan yang lain tidak menjadi tugas sehingga mereka mengabaikan tugas sebenar mereka sebagai pemimpin.

Rakyat mesti menyedari bahawa sekiranya Mahathir dan Shafie berada di puncak kekuasaan, gaya kepemimpinan seperti ini akan berterusan, terperangkap dalam politik berterusan, perburuan ahli sihir dan pembalasan politik. Ini sama sekali bertentangan dengan pemerintahan Muhyiddin yang berjaya menangani wabak Covid-19, diakui sebagai salah satu yang terbaik di dunia, dan menjaga kebajikan dan kepentingan seluruh rakyat Malaysia dalam masa sukar ini dengan pelbagai pakej bantuan.

Rakyat Malaysia akan bersungguh-sungguh, jika Shafie Apdal dengan sokongan Mahathir dibenarkan untuk memimpin negara dan membawa kehancuran kepada rakyat.-pr/BNN